Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Lichamelijke en mentale gezondheid gaan samen

Wanneer er sprake is van lichamelijke klachten is het niet altijd mogelijk hiervoor een medische verklaring te vinden. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet altijd duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Het uitblijven van een concrete verklaring kan een gevoel van onbegrip kan geven. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een verschil maken.

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat waarbij bijvoorbeeld sprake is van:

  • Chronische pijnklachten
  • Burnout
  • Depressie
  • Onverklaarde klachten.

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Lichamelijke klachten zoals o.a. pijn, vermoeidheid, benauwdheid, moeite met ademhalen en niet kunnen ontspannen. Dit kan veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld spanning, stress, verdriet en/of overbelasting.

Doel therapie  

  • Inzicht krijgen in de oorzaak van de klacht en factoren die mogelijk de klachten veroorzaken en/of in stand houden.
  • Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
  • Aanleren van ontspanning en bewust worden van lichaamssignalen zoals spierspanning en ademhaling.
  • Het opvoeren van uw belastbaarheid door gerichte toenemende fysieke belasting.

Samenwerking 

Het complexe karakter van problematiek rond psychosomatische klachten kan vragen om een samenwerking met deskundigen zoals de verwijzend arts of specialist, psycholoog, bedrijfsarts en/ of andere disciplines. Wij onderhouden nauw contact met overige zorgverleners waardoor uw zorg optimaal op elkaar wordt afgestemd.

Specialist

Ik sta voor u klaar

Portretten_Fysio_Sittard_07

Selina Hut

Lichamelijke en mentale gezondheid gaan samen

- Selina

Meld u aan of bel: +31 (0)46 – 451 3 965