COPD-luchtwegproblemen

Wat is COPD?

COPD is een langdurige ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen.

COPD symptomen

COPD begint vaak met extra slijmvorming. Later beschadigt de ontsteking de longen. Kleine luchtwegen verliezen hierdoor op den duur hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht, zoals rook, verergeren de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

Typerend zijn veel en moeilijk hoesten en slijm opgeven. Ook heeft u een piepende ademhaling en wordt u snel benauwd bij inspanning. Patiënten met COPD hebben vaak luchtweginfecties, die bovendien relatief langer duren. Dit kan grote beperkingen opleveren, thuis en op het werk.

Leren leven met COPD

COPD is een aandoening die niet genezen kan worden. U moet ermee leren leven, net als de mensen om u heen. Dat is, zeker in het begin, heel emotioneel en levert veel onzekerheid op. Neem de klachten serieus en zorg voor een goede behandeling. Daarbij werken veelal uw huisarts, specialist, fysiotherapeut, gespecialiseerde verpleegkundige en/of thuiszorg samen.

Stoppen met roken

Voorkom verdere schade aan uw longen. Stoppen met roken is veruit de belangrijkste stap, want daardoor verergert de ziekte minder snel. Ook als u al jaren rookt, is stoppen echt zinvol. Voor ondersteuning kunt u terecht bij uw huisarts. Vermijd verder rokerige omgevingen en houd uw eigen huis uiteraard rookvrij.

Klachten beperken

Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan u leren hoe u uw klachten zoveel mogelijk beperkt. U kunt hierbij denken aan het aanleren van een betere ademhaling, een effectievere manier om slijm op te hoesten en helpen om uw conditie optimaal te houden.

Specialist

Ik sta voor u klaar

Portretten_Fysio_Sittard_10

Olaf Schulte

Samen met u kijken we naar de meest geschikte behandeling

- Olaf

Neem contact op of bel: +31 (0)46 – 451 3 965