Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is de specialist op het gebied van het lymfestelsel en de vochthuishouding van ons lichaam.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rond de lichaamscellen, de bloedbanen en lymfebanen. Via dit lichaamsvocht worden stoffen door het lichaam getransporteerd. Zowel schadelijke stoffen als bacteriën worden afgevoerd als ook de benodigde bouwstoffen voor activiteit en herstel worden aangevoerd aan spieren en organen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van ons afweersysteem.

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een massagevorm die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren en is op het gehele lichaam toepasbaar. Het doel van de behandeling is stimulatie van vochtdoorstroming en het opheffen van eventuele stagnaties. Daarnaast wordt middels deze techniek de immuniteit verhoogd, stress verlaagd en het hormonale stelsel geoptimaliseerd. Naast de manuele lymfdrainage kan gebruik gemaakt worden van ambulante compressietherapie (zwachtelen) of lymftaping en oefentherapie.

Voor vergoeding van de kosten voor oedeemfysiotherapie door uw zorgverzekeraar is een verwijsbrief van uw huisarts of specialist vereist.

Wanneer wordt oedeemtherapie toegepast?

Bij zwelling:

  • na een operatie (zowel oedeem als verkleving van het litteken kunnen worden behandeld)
  • na bestraling of een operatie bij kanker
  • ten gevolge van sportblessures

Specialisten

Wij staan voor u klaar

Dorien Pieters-small

Dorien Pieters

Verbetert het leven van mensen met oedeem

- Dorien Pieters

Dorien Lups_small

Dorien Lups

Meld u aan of bel: +31 (0)46 – 451 3 965